Search

 
 

Доктор медичних наук, професор
Хірург вищої категорії

Білянський Леонід Семенович,  закінчив Тернопільський державний медичний інститут в 1975 році за фахом лікувальна справа. З 1976 по 1983 роки за направленням МОЗ України працював районним хірургом, районним онкологом Тетіївської ЦРЛ Київської області.

В 1985 році закінчив клінічну ординатуру при Київському НДІ клінічної та експериментальної хірургії: з 1987 по 1993 роки – завідуючий відділенням хірургії стравоходу, шлунку та кишечника. У 2005 році обраний старшим науковим співробітником за конкурсом. У лютому 2008 року переведений на посаду провідного, а у квітні – головного наукового співробітника. У 1996 році захистив кандидатську дисертацію – «Клініко-експериментальне обґрунтування хірургічного лікування рефлюкс-гастриту (клініко-експериментальне дослідження»), а 2006 – докторську дисертацію на тему «Стан кишкового бар’єру та хірургічна тактика при гострій непрохідності кишечника (клініко-експериментальне дослідження)".

В жовтні 2014 року обраний на посаду завідувача кафедри хірургії №1 за конкурсом. Протягом 2009 – 2017 років під керівництвом Білянського Л.С. було захищено 4 кандидатських дисертації. Напрямок хірургічної діяльності: класична та лапароскопічна хірургія стравоходу шлунку та кишечника при доброякісних та злоякісних новоутвореннях, зокрема хірургія  шлунку та дванадцятипалої кишки, хірургія  ободової та прямої кишки і промежини, реконструктивна та відновна хірургія органів травного каналу, хірургія органів гепато-біліарної системи та підшлункової залози, хірургія складних дефектів черевної стінки.

Білянський Л.С входить до складу низки Європейських асоціацій, а саме: хірургів (ESS), колоректальних технологій (ECTA), є національним представником Європейської асоціації колопроктологів (ESCP), член Європейської асоціації з лікування ожиріння та метаболічних порушень (IFSO), герніологів (EHS-GREPA),  а також Європейської асоціації з мініінвазивної та ендоскопічної хірургії (EAES). Протягом останніх 5 років приймав участь в роботі 48 міжнародних конференцій, у 23 в межах України і 25 закордонних, зробив 32 доповідей та лекцій. Білянський Л.С. є науковим експертом 6 міжнародних конференцій з  колоректальної хірургії, експерт з питань лікування гриж черевної стінки та проблем лікування хронічного пахвинного болю (Львів 2013 рік). Бере участь у міжнародних багатоцентрових дослідженнях, фахових наукових вітчизняних та зарубіжних форумах. Білянський Л.С. є автором та співавтором 263 публікацій, з них 236 наукових, 27 патентів, з них, 7 авторських свідоцтв, та 7 – навчально-методичного характеру. Співавтор трьох монографій – «Ендоскопія внутрішніх органів», рекомендованою міністерством науки та освіти України в якості підручника «Реконструктивная и эстетическая хирургия передней брюшной стенки» та  «Фактор внутрішньочеревного тиску в абдомінальній хірургії», рекомендованої Вченою Радою Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України в якості керівництва для лікарів

Леонід Семенович входить до складу двох спеціалізованих вчених рад по захисту кандидатських та докторських дисертацій, має вищу атестаційну категорію за спеціальністю «хірургія». Вільно володіє англійською мовою на рівні В – 2. Досвідчений лікар, має вищу кваліфікаційну категорію

У 2011 році був нагороджений грамотою Президента Національної академії медичних наук України. Є почесним громадянином м. Тетіїв Київської області, де починав свою хірургічну діяльність. Двічі відзначений Почесною грамотою Київської міської державної адміністрації, а 2010 року присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України».